2013. április 8., hétfő

Dúlaság, ahogy én megélem






A legtöbb, amit a várandósnak dúlaként nyújtani tudok, a lelki támogatás, megerősítés és a megnyugtatás.
Hogy ezt milyen módon érem el, az a kismama személyes igényeitől függ.

A várandós támogatásnak többféle alternatívája létezik. Ezt leginkább azért hangsúlyoznám, mert vannak olyanok, akik a gondolatát sem szeretik annak, hogy egy másik nő simogassa, masszírozza őket, míg mások kimondottan igénylik a szoros testkontaktust.
Ezeket a dolgokat még az elején tisztázni szoktam.
Szeretem, ha nem csak két három alkalommal találkozom egy-egy kismamával, hanem nagyjából havonta egyszer; fontosnak tartom látni az érzelmi változásokat is, és többnyire, úgy érzem, ehhez nem elegendő a telefonos kapcsolat. Ha ez a személyes kapcsolat hiányzik, nehezebben érzem át a leendő édesanya problémáit, kevésbé tudok ráhangolódni az érzéseire, igényeire.
A gyakori kapcsolattartásnak csak előnyét látom. Mindkettőnknek szüksége van arra, hogy jobban megismerje a másikat, és fontos, hogy a kismama elhiggye, az egyetlen, amit adni szeretnék az a lelkiállapot, amely legmegfelelőbb egy új élet érkezésének fogadására.

Ennek eléréséhez különböző módszerek állnak rendelkezésemre.

  • Azok a beszélgetések, amelyek a várandósság és a szülés körüli aggodalmak legyőzéséhez vezetnek.
  • A különböző fizikai kellemetlenségek megszüntetését célzó beszélgetések, javaslatok, és masszázs. Itt gondolok a gyomorégés, hányinger, hányás és egyéb emésztési problémák természetes gyógymódokkal való orvoslására, a méh súlyának növekedésével járó testi panaszok javítására, a testtartás javítására, merev izomzat lazítására.
  • Sok várandósnak gondot jelent az álmatlanság, és a rémálmok. Ezeket leginkább a ki nem mondott félelmek generálják, a félelmekről mindig annyit beszélgetünk, amennyit csak szükséges. (Közösen a megfelelő illóolajokat is össze tudjuk válogatni, hogy még nyugodtabbá váljon az álom.)
A következő és egyben legfontosabb szerepem a vajúdástámogatáskor érkezik el. Ilyenkor is minden attól függ, mi az, amivel leginkább tudok segíteni. Szerencsére elég sok módszer áll a rendelkezésre, hogy az adott pillanatban a legmegfelelőbbet választhassuk. 

  • Az első, és legfontosabb a folyamatos jelenlét, a biztatás és megerősítés.
  • Objektív információ átadása a vajúdás menetéről a családnak.
  • Kényelmi intézkedések: Meleg fürdő, forró muskotályzsályás has- vagy derékborogatás, relaxációs technikák, akupresszúra, speciális fogások egy nagyobb kendő (rebozo) segítségével.
  • A partner támogatása abban, hogy minél inkább ki tudja venni a részét a vajúdástámogatásból.
Szülés után még legalább egyszer találkozom a családdal, amikor szükség szerint átbeszéljük a történteket. Igény szerint tudok segíteni babaápolási szoptatási kérdésekben is.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése